Je bent niet ingelogd   
GoingDutch 1.1

Welkom
Je kent het vast wel. Je gaat met een groep vriend(in)en een week op vakantie en tijdens deze vakantie doet iedereen uitgaven voor gemeenschappelijk gebruik. Of een deel van het gezelschap gaat op een dure excursie terwijl de rest van de groep lekker lui aan het zwembad blijft liggen. Na afloop van de vakantie is het een hele klus om uit te rekenen wie er nou precies hoeveel heeft uitgegeven en wie er nog geld van anderen krijgt. En daar heeft (begrijpelijkerwijs) niemand zin in ...

GoingDutch is een handige website om gezamenlijke uitgaven tijdens bijvoorbeeld een vakantie te registreren en een eindafrekening te maken. Je kunt deze tool gebruiken om achteraf in één keer alles in te voeren maar het is ook mogelijk om vooraf de deelnemers in te voeren en tijdens je vakantie de uitgaven bij te houden.

Werkwijze

  1. Je dient eerst in te loggen. Gebruik hiervoor de knop 'Inloggen' rechtsboven om in te loggen op een bestaand gezelschap. Of gebruik de knop 'Nieuw gezelschap' om een nieuw gezelschap aan te maken.
  2. Voer alle deelnemers van het gezelschap in. Dit kun je doen op het tabblad 'Deelnemers'. Het is aan te raden dit vooraf eenmalig te doen. Je kunt de deelnemerslijst tussentijds wel wijzigen maar dit kan tot gevolg hebben dat niet alle uitgaven (goed) verdeeld worden. Dit zul je dan moeten corrigeren op het tabblad 'Uitgaven'.
  3. Voer de uitgaven in op het tabblad 'Uitgaven'. Je kunt dit achteraf in één keer doen maar het is ook mogelijk om dit tijdens je vakantie bij te houden. Per uitgave geef je aan hoe de kosten over de verschillende deelnemers verdeeld dienen te worden. Hier kun je aangeven wie de uitgave heeft gedaan en wie er wel of niet aan mee moeten betalen. Op het tabblad zelf staat toegelicht hoe een en ander werkt. Ook zie je hier duidelijk welke uitgaven nog niet (goed) verdeeld zijn.
  4. Het tabblad 'Overzicht' geeft een overzicht van alle uitgaven en de verdeling van de kosten over de verschillende deelnemers. Hier kun je ook zien wat de totale verrekende uitgaven per persoon op dat moment zijn.
  5. Het tabblad 'Eindafrekening' tenslotte doet een voorstel voor de eindafrekening (wie betaalt hoeveel aan wie na afloop van de vakantie). Hiervoor is geen eenduidige methodiek beschikbaar, maar gestreefd wordt naar zo min mogelijk transacties.

Tot slot
Ik heb deze website in mijn vrije tijd gemaakt. Enerzijds omdat ook ik regelmatig dergelijke afreken-beslommeringen heb meegemaakt. Anderzijds omdat ik het een uitdaging vind om hiervoor een handige oplossing te bedenken. Alhoewel de website grondig getest is ben ik niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in de resultaten. Mocht je desondanks fouten tegenkomen dan kun je die per e-mail aan mij melden. Ook suggesties voor interessante aanvullingen zijn van harte welkom.

Deelnemers

Hieronder zie je een overzicht van alle deelnemers. Gebruik de knop 'Deelnemer toevoegen' om een nieuwe deelnemer toe te voegen. Wil je de naam van een deelnemer wijzigen gebruik dan de knop 'Deelnemer wijzigen'. Met de knop 'Deelnemer verwijderen' kun je een bestaande deelnemer verwijderen. Als er twee deelnemers met dezelfde naam zijn kun je ze bijvoorbeeld nummeren of de eerste letter van de achternaam toevoegen.

Hier komen de deelnemers

Uitgaven

Hieronder zie je een overzicht van alle uitgaven en de verdeling ervan over de verschillende deelnemers. Gebruik de knoppen 'Uitgave toevoegen', 'Uitgave wijzigen' en 'Uitgave verwijderen' om uitgaven toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen. Met de radiobuttons kun je een bepaalde uitgave verdelen over de verschillende deelnemers. Onder het kopje status kun je direct zien of een uitgave correct verdeeld is.

De betekenis van de radiobuttons bij 'Verdeling' is als volgt:   De betekenis van de lampjes bij 'Status' is als volgt:
    1. Heeft 't betaald
    2. Betaalt mee
    3. Betaalt niet mee
    4. Heeft 't betaald maar hoeft niet mee te betalen
 
    De verdeling voor deze uitgave is in orde
    Er is iets fout met de verdeling voor deze uitgave
    Tip: hou de muisaanwijzer boven het status-lampje voor een toelichting

Hier komt het overzicht

Overzicht

Hieronder zie je een overzicht van alle uitgaven en de verdeling van de kosten over de verschillende deelnemers. De kleur van het bedrag geeft aan of een deelnemer geld dient te betalen of nog geld ontvangt.

Hier komt het overzicht
Eindafrekening

Hieronder zie je de eindafrekening. Onder het kopje 'Saldo' staat per deelnemer vermeld welk bedrag hij / zij nog moet betalen of nog dient te krijgen. Onder het kopje 'Eindafrekening' zie je een voorstel voor de eindafrekening (wie betaalt hoeveel aan wie). Hiervoor is geen eenduidige methodiek beschikbaar, maar gestreefd wordt naar zo min mogelijk transacties. Door afronding kunnen er verschillen optreden van maximaal 1 cent.

Hier komt de eindafrekening
GoingDutch is een product van Koen Lammerts van Bueren ©